Kiss Iván nyugalmazott plébános gyászmiséje és temetése

Kiss Iván nyugalmazott plébános gyászmiséje és temetése

2024. január 23-án, kedden reggel ravatalozták fel Kiss Iván c, prépost, ny. plébános koporsóját a Marcali Gyümölcsoltó Boldogasszony plébániatemplomban.

9 órától a Jézus Testvérei Kisközösség, az Engesztelő Imakör és a Rózsafüzér Társulat tagjainak imaórája és rózsafüzér imádsága kezdődött, miközben a Fény Gyermekei Katolikus Zenekar egyházi, gitáros énekekkel búcsúzott a közelmúltban elhunyt plébánostól.

A lelki üdvéért Varga László kaposvári megyéspüspök celebrálásával 10 órakor kezdődött a gyászmise, melyen Balás Béla emeritus püspök és mintegy 50 paptestvér vett részt a rokonság, valamint a nagy számban megjelent hívek jelenlétében. A búcsúzó beszédet Farkas László dióskáli plébános mondta, aki felidézte Iván atyával való közös emlékeit a szegedi szemináriumtól kezdve, a hosszú lelkipásztori szolgálaton át egészen a nyugdíjazásáig. Mint kiemelte: Marcaliban a kezdeti nehézségek után hamar megszerették és a hívek is mellé álltak, mintegy 30 évet töltött itt nyugdíjba vonulásáig.

A szentmisén közreműködött Pécsi László keszthelyi kántor és Mária Gorges opera-énekesnő, aki Wolf: Ave Maria című dalát énekelte el; valamint dr. Kurucz Ádám Konrád pedig elszavalta Sík Sándor: Te Deum című versét.

Az istentisztelet után a papság, a rokonok és a hívek a Boldog Gizella templom altemplomába vonultak, ahol a temetési szertartások elvégzése után örök nyugalomra helyezték Kiss Iván c. prépost, volt esperes, nyugalmazott marcali plébánost.

A szentmisén – többek között – jelen voltak: Móring József Attila kormánybiztos, országgyűlési képviselő; Huszti Gábor, a Somogy Vármegyei Önkormányzat alelnöke; Göntérné dr. Gyirán Szilvia, a Somogy Vármegyei Kormányhivatal Marcali Járási Hivatal hivatalvezetője; Feketéné Szabó Márta, a Kaposvári Egyházmegyei Karitász igazgatója; dr. Sütő László marcali polgármester; Gyurákovics László somogyvári polgármester; Bödőné dr. Molnár Irán c. marcali főjegyző; Pápainé dr. Káplár Orsolya marcali aljegyző; Bereczk Balázs marcali alpolgármester; Bácsics János volt marcali alpolgármester; Kesztyüs Attila, Kutor Veronika, dr. Mészáros Géza, és Molnár Ágnes Anna önkormányzati képviselők; Fazekas Krisztián Árpád református lelkipásztor; Kuti Gábor tűzoltó őrnagy, marcali tűzoltóparancsnok; Kőrösi András, a Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium igazgatója; Patkó Imre a Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola; és Gadányiné Lutor Mónika a Mikszáth Kálmán Általános Iskola intézményvezetője; Kollár Róbert, az X egyik alapítója és vezetője; továbbá a Marcali (benne a bizei, a Boldog Gizella templom, és Gomba közösségei), valamint a balatonföldvári, a kőröshegyi, a látrányi, a somogyvári, a somogyvámosi, a várvölgyi egyházközségek tagjai, hívei is lerótták kegyeletüket.

A Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestületet dr. Pozsonyi Márk vezetőségi tag és Kiss Kálmán alelnök képviselték, de az egyesület tagjai közül is sokan részt vettek a búcsúztató szertartásokon.

Az egyházközség megköszöni a Marcali Rendőrkapitányság és a polgárőrök szolgálatát a szentmise, valamint a temetés zavartalan lebonyolításában való közreműködéséért; továbbá a TaviTV munkatársainak pedig a gyászmise élő közvetítéséért.

Írta és fotók: Kiss Kálmán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .