Az Ipartestület is képviseltette magát a 2024-es Pályaorientációs Napon a Gimnáziumban

Az Ipartestület is képviseltette magát a 2024-es Pályaorientációs Napon a Gimnáziumban

Az alábbiakban a Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium tudósítását adjuk közre a 2024. január 12-ki Pályaorientációs Napról:

„Iskolai közösségi szolgálat és pályaorientáció a Marcali Berzsenyi gimiben

Tanulóink az előző évhez hasonlóan választhattak, hogy elutaznak a budapesti EDUCATIO Szakkiállításra, vagy az iskolában szervezett programokon vesznek részt.

Az iskolai program során a meghívásunkat elfogadó partnerszervezeteink tevékenységét ismerhették meg résztvevő tanulóink. Nagy örömünkre szolgált és egyúttal megtiszteltetésnek is vettük, hogy az intézményünk rendezvényén részt vettek, ezzel is támogatva a jövő nemzedékét a későbbi felelősségteljes döntéseik meghozatalában. Segítségükkel tanulóink az iskolai közösségi szolgálat és a pályaválasztás terén is betekintést nyerhettek az intézmények, szervezetek és egyesületek sokrétű tevékenységébe.

Vendégeink PPT előadások és kisvideók segítségével igyekeztek felkelteni a tanulók érdeklődését.

Akik megtiszteltek bennünket a jelenlétükkel és bemutatkozásukkal:

 • 18. Hadkiegészítő Toborzó Iroda – Kaposvár
 • Berzsenyi Dániel Városi Könyvtár
 • Honismereti és Természetvédő Közhasznú Egyesület – Honi Mesztegnyő
 • Készenléti Rendőrség XII. Bevetési Osztály Kaposvár
 • Kiwanis Női Klub Marcali
 • Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület
 • Marcali Katasztrófavédelmi Kirendeltség
 • Marcali Mentők Egyesülete
 • Marcali Művelődési és Szabadidő Központ Nonprofit Kft. – Társasbázis közösség
 • Marcali Rendőrkapitányság
 • Marcali Szociális és Egészségügyi Szolgáltató Központ
 • MATE Georgikon Campus
 • Remény Integrált Szociális Intézmény Somogy Vármegye – Kéthely
 • Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság
 • Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK)
 • ZIEHL-ABEGG Kft.

A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) képviseletében Kurucz János pályaorientációs tanácsadó tartott tájékoztatót a tanulói csoportoknak az érettségi utáni szakmatanulás lehetőségeiről, a Társasbázis közösség animátor játékmesterei pedig egy külön teremben foglalkoztak a tanulókkal.

Az utolsó órákban az interaktív feladatok kaptak főszerepet.

Lehetőség volt a mentőautó eszközeinek a megismerésére és életmentési gyakorlatokat végezni. Megnézhették tanulóink a betegmegfigyelő monitor működését, az AB-CD táskát és tartalmát. Megfigyelhették és kipróbálhatták, gyakorolhatták az újra élesztést. Sokan megismerkedtek a paraméterezéssel; így a vércukorszint, a vérnyomás és véroxigénszint mérőeszközeinek a használatával és a mért értékek jelentőségével, határértékeivel.

A katasztrófavédők az elméleti ismeretek átadása és a közösségi szolgálati lehetőségek bemutatása mellett beöltöztettek tanulókat és pedagógusokat egyaránt a tűzoltók védőruháiba, rögtönzött lépcsőfutási versenyeket szerveztek a felszerelést magukra próbálóknak és bemutatták az eszköztáruk könnyen mobilizálható részét.

A Rendőrség is érdekes eszközök bemutatásával és azok kipróbálásának a lehetőségével készült. Tanulóink átélhették az ittasság és drogos befolyásoltság alatt bekövetkező változásokat az „ittas szemüveg” és a „drogos szemüveg” kipróbálásával. Felvehették magukra akár a teljes védelmi felszerelést, így voltak akik testvédő páncélban és lövedékálló mellényben, a kezükben pajzzsal kipróbálhatták, mennyire befolyásolja az öltözék a mozgásunkat és mire érdemes figyelni az eszközök használata során. A Készenléti Rendőrség jóvoltából igazán különleges szakmai titkokba is betekinthettünk – az általuk használt drón mellett bemutatták a Police Medic eszköztárát is. Kiemelt jelentőséggel bír az életmentő képzettség olyan helyzetekben, amikor egy helyszínen a rendőr az első segítségnyújtó.

A program részeként tervezett hivatalos zárás az előző évhez hasonlóan elmaradt. A meghirdetett időpontban a vendégeinknél még sorban álltak a tanulók és javában zajlott a társasjáték is. Nem szerettük volna időkorlátok közé szorítani sem a partnereinket, sem a tanulókat.

Györgyné Ősz Marietta igazgatóhelyettes és a Szaka Zsolt, az iskolai közösségi szolgálat koordinátora a programsorozat végén megköszönte a vendégeknek a rugalmas, érdekes, gyakran izgalmas előadásokat és bemutatókat és már részben megtervezték a partnerek bevonásával a következő évi program lebonyolítási rendjét is.

Köszönjük szépen a meghívásunkat elfogadó szervezeteknek, hogy jelenlétükkel, előadásaikkal, az interaktív programjaikkal megtiszteltek bennünket és a tanulóinkat!

Továbbra is szeretnénk még sok olyan programot szervezni, amelynek a végén a gyerekek nem az órájukat lesik, hanem kérik, hogy maradhassanak még.”

Forrás/fotó:

https://www.berzsenyimarcali.hu/931-palyaorientacios-nap-2024

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=berzsenyimarcali&set=a.878222907643686

Fotók: Kiss Kálmán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .