Hősök napi megemlékezés Marcaliban

Hősök napi megemlékezés Marcaliban

2018. május 27-én, május utolsó vasárnapján 10 órakor Marcaliban is Hősök napi megemlékezést tartottak a Hősök terén lévő első világháborús emlékműnél.

Az idei esztendőben ünnepi beszédet Mészáros Károly őrnagy, az MH. Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Érdekvédelmi Részlegvezetője mondott, aki az emléknap megalapításának körülményeit és a katonai hagyományápolás fontosságára hívta fel a figyelmet. Felszólalásában külön kitért arra is, hogy a városban a Bajtársi Egyesület és Honvéd Nyugállományúak Klubja mellett a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület is méltó módon őrzi a katonai múltat. Felelevenítette az első világháborús császári és királyi 44. gyalogezred és a magyar királyi 19. pécsi honvéd gyalogezred történetét. Kiemelte, hogy a soraiban számos egykori marcali katona is küzdött, akik nemcsak a gyalogság, hanem a tüzérség és a műszaki alakulatok hírnevét is öregbítették. Mészáros Károly őrnagy végül a második világháborús szerepvállalással fejezte be mondandóját.

A rendezvényen közreműködött a Balaton M. & K. Fúvószenekar, miközben az önkormányzat, az intézmények, a Marcali Római Katolikus Egyházközség, valamint a pártok és civil szervezetek képviselői is elhelyezték a megemlékezés koszorúit. A Somogy Megyei Közgyűlés képviseletében Huszti Gábor alelnök, a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület részéről pedig Szaka Zsolt elnök és Kiss Kálmán alelnök hajtott fejet a hősök és áldozatok előtt.

 

 

Írta: Kiss Kálmán

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .