Az I. világháború emlékezete – Honismereti Konferencia Mesztegnyőn

Az I. világháború emlékezete – Honismereti Konferencia Mesztegnyőn

2018. 05. 30-án, szerdán 10 órától a mesztegnyői faluházban került megrendezésre a „Az I. világháború emlékezete” című konferencia és közgyűlés, melyet a Somogy Megyei Honismereti Egyesület szervezett.

A rendezvényen Gálné Jáger Márta, a megyei honismereti egyesület elnöke, Nagy László, Mesztegnyő község polgármestere, valamint Kövesdiné Panyi Antónia, a Faluház vezetője köszöntötte a megjelenteket. Majd Polgár Tamás, a MNL Somogy Megyei Levéltár igazgatója vette át a szót és vezette le a konferenciát.

A programban a következő előadások hangzottak el:

– Nübl János levéltáros, Somogy Megyei Levéltár: „A somogyi hátország az első világháború idején”

– Kiss Kálmán marcali történész (a MKH. Ipartestület alenöke): „Varga József mesztegnyői főhadnagy első világháborús naplója”

– Huszár Mihály történész, Marcali Múzeum: „Marcali katonák az első világháború frontjain”

– Kiss Norbert Péter igazgatóhelyettes, Somogy Megyei Levéltár:  „Somogyi kastélysorsok a háború végén”

– dr. Király Lajos nyelvész, főiskolai tanár: „Kétszáz somogyi katonadal az első világháború idejéből”.

Az ebédszünet után a konferencia résztvevői megkoszorúzták Kövesdi Tiborné Gizi néni (1934-2005) emléktábláját, majd a Somogy Megyei Honismereti Egyesület 2017. évi tevékenységéről, gazdálkodásáról és 2018. évi feladatairól számolt be Gálné Jáger Márta elnök asszony. Ezután Kövesdiné Panyi Antónia, a Faluház vezetője mutatta be a jelenlévőknek a rendkívül gazdag mesztegnyői helytörténeti gyűjteményt, illetőleg Panyi Antalné pedig a plébániatemplomot.

 

Írta: Kiss Kálmán

Fotók: Fekete Géza, Kiss Kálmán

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .