Jelzésfestés 2. – Turistautak felújítása Marcali környékén

Jelzésfestés 2. – Turistautak felújítása Marcali környékén

A Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület a Magyar Természetjáró Szövetség támogatásával 20.7 km gyalogos turistaútvonal felújítását vállalta. Szakaszonként mutatjuk be a felújított útvonalakat. A második.

A zöld + (kereszt) jelzés (1,4 km) a Nagypincei út és a Boldog Gizella utca találkozásától indul a „zöld sáv” jelzésből elágazva, és a „zöld sáv” jelzés folytatása a végállomás is.

Az út célja, hogy lerövidítse a sávjelzés útvonalát azok számára, akik kitérő nélkül szeretnének barangolni a Marcali-háton.

A Nagypinciei útról nyugatra fordulva a Boldog Gizella utca lejtős, kővel szórt útján jutunk el a Szent János-árokhoz. Itt egy útelágazáshoz érkezünk. Egyenesen, a hídon áthaladva a korábban ismertetett zöld Δ jelzésen a Berzsenyi-obeliszkhez juthatnánk el.

Balra fordulva, kezdetben a Szent János-árok déli oldalán, a Nagy-hegy alatti völgyben vezet bennünket a zöld + turistaút a szőlőhegybe. A túloldalon, egy lakott ház udvara előtt áll a Biberstein-kereszt. 1866-ban állították. Felirata: „Jöjetek hozzám minyájan; Isten dicsőségére állíttatta Biberstein Pál és Hári Magdolna”.

A patak második hídja előtt egyenesen tovább haladva, egy kis zsákutca végén érdemes megtekinteni egy szakrális emléket. A Kling József által készített és felszentelt Teréz-keresztet Göntör Györgyné állíttatta 1989-ben az egykori lakóháza udvarán.

A patak hídján átkelve néhány perc után elérjük újból a zöld sávjelzést egy jelentős útkereszteződésben.

A szakasz felújításában kitartó munkájával közreműködött: Káplár Veronika és Incze Zoltán. Köszönjük a munkájukat!

Útjelző vezető: Szaka Zsolt

Írta és fotók: Szaka Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .