Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató Kecskeméten

Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató Kecskeméten

2021. augusztus 28-29-én a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison – nyolc év elteltével – rendezték meg a 2021-es Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatót.

A Honvédelmi Minisztérium közlése szerint csak szombaton mintegy 60 ezer ember látogatott el a programra, ahol a honvédség haditechnikai eszközei mellett több mint 15 nemzet légi bemutatóját nézhették meg az érdeklődők.

Szombaton, az ünnepi megnyitón jelen volt Benkő Tibor honvédelmi miniszter; dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka; továbbá Peter Hultqvist, Svédország védelmi minisztere; Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos; Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese és Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője is.

A reggeltől estig tartó változatos repülőprogram mellett, számos repülőgépet és forgószárnyast lehetett megnézni a földön is. A kétnapos rendezvényre látogatók mégis leginkább a legújabb és legmodernebb eszközökre voltak kíváncsiak, amiket a „Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program” részeként állítottak hadrendbe az utóbbi időben a magyar hadseregnél és a légierőnél.

A szárazföldi programban a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár Leopard 2A4 és T-72 harckocsijainak, valamint az MH 5. Bocskai István Lövészdandár BTR 80 és 80/A páncélozott szállító harcjárműveinek dinamikus képességbemutatója, továbbá közelharc-bemutató szerepelt; továbbá az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred katonái pedig töréstechnikákat és önvédelmi technikákat mutattak be a közönség előtt. Az érdeklődők és a különböző versenyeken részt vevő látogatók egy PTSZ-M lánctalpas úszó gépkocsi fedélzetén tereputazáson is részt vehettek némi sorban állás után.

Szárazföldi statikus bemutatón egész nap folyamatosan megtekinthetőek voltak a Magyar Honvédségben rendszeresített szárazföldi haditechnikai eszközök és felszerelések, a lánctalpas és kerekes harcjárművek, műszaki gépek, kézifegyverek, különleges műveleti katonák felszerelései is. A gyermekek és a fiatalok részére külön elfoglaltságokat is szerveztek a Honvéd Kadét Program, a Katonai Toborzás, akadálypályák, íjászat, lövészet területein. Ezen kívül lehetőség volt élménybeszámolókat is meghallgatni az MH Sportszázad világversenyeket, illetve olimpiát megjárt állományával, továbbá olimpiai kvízjátékon részt venni.

Az ünnepi megnyitó után díszelgő kötelékben húzott át a futópálya fölött az összes rendszeresített katonai repülőgép, és helikopter, majd végül az ejtőernyősök ugrása következett a különféle zászlókkal. Ezt követően a légierő képességbemutatóján egy szimulált légtérsértő repülőgép leszállítása történt meg, egy-egy szállító repülőgép (Airbus A-319 és Falcon F-7X), illetve két JAS-39C/D vadászgép részvételével.

Délután az összhaderőnemi képességbemutatón a repülőtér támadását, majd a szárazföldi, különleges műveletek tűztámogatását, és kutató-mentő kiemelést imitáltak H-145M, Mi-24-es helikopterek és egy JAS-39-es Gripen közreműködésével.

A légi bemutató programban a civil repülőgépek mellett szerepelt az: Airbus A-319, Falcon F-7X, JAS-39C/D, Mi-2, Mi-8, Mi-17, Mi-24, H-145M, MiG-21, C-27J Spartan, PC-7, SK-60, T-346A, L-29, L-39NG, L-159, valamint a C-390, a Typhoon, az F-2000A Eurofighter, a Viggen, és a Draken. Szóló bemutatót tartott Besenyei Péter műrepülő világbajnok a Corvus Racer 540 típusú gépével. A különféle nemzetek repülő kötelékeinek légi show-jában pedig a négy PC-9M gépekkel repülő horvát Wings of Storm, az öt PZL-130-ból álló lengyel Orlik Team, a hat darab F-5-öt használó Török Csillagok, valamint a Magyarországon először debütáló hétgépes Saudi Hawks (Szaúdi Sólymok, Hawk típussal). A különféle akrobatikus elemeket és a színes füstölőket, illetve pirotechnikai eszközöket alkalmazó bemutatók nagy sikereket arattak a nézők között, akik tapssal és integetéssel köszönték meg a pilótáknak a látványos elemeket.

Írta és fotók: Kiss Kálmán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .