Március 15. – egy kicsit másképp

Március 15. – egy kicsit másképp

2018. március 15-én, csütörtökön 14 órától a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestületnél megemlékezést tartottak az 1848-as forradalom emlékére. Köszöntője után Szaka Zsolt, az egyesület elnöke néhány marcali érdekességre hívta fel a figyelmet. Móricz Béla leírása alapján tudjuk, hogy a Kopári-sarkon lévő egykori Korona szálló helyén egy földszintes vendéglő állt régen. 1841-ben az akkor még nagyon fiatal Petrovics Sándor Pécsről a Pápai kollégiumba tartva (gyalog!) betért a fogadóba, és az ivószoba egyik padján töltötte az éjszakát. „Az irodalmi emlékekben szűkölködő város e házára tehát emléktábla kívánkozik, mely megörökíti legnagyobb költőnk itt jártát.”

A megemlékezés után Landi Vivien Marcali témájú festményeiből és grafikáiból nyílt kiállítás az egyesület székházának nagytermében. Több év kitartó munkájának eredménye látható, tematikusan (földrajzi helyek szerint) elrendezve. A képek különböző technikákkal készültek és a környékbeli tájak köszönnek vissza róluk.

A résztvevők kérdéseire kapott válaszok alapján megtudhatták, hogy Vivien többek között farmerképeket, ékszereket és képeslapokat is készít. Hosszú idő után ismét képeslapok jelentek meg Marcaliról, (igaz, magánkiadásban) az alkotó jóvoltából!

A közösségi oldalon meghirdetett nyereményjátékon egy, az alkotó által felajánlott festményt és a MKHI könyvcsomagát sorsolták ki. Több nyertest is kihúztak, mivel (szerencsére) már többen is rendelkeznek az utóbbi években megjelentett ipartestületi kiadványokkal.

A szervezők a rendezvény végén úgy döntöttek, hogy azokat a megjelenteket is meglepik egy-egy könyvcsomaggal, akik először jártak az egyesület székházában.

Jó hangulatú, kötetlen beszélgetéssel zárult a rendezvény, melynek részeként az érdeklődésre való tekintettel Szita Róbert bemutatta a „Raktár a múltból” című kiállítást is.

A festmény kollekció április végéig tekinthető meg. A festmények és az alkotásokat ábrázoló képeslapok megvásárolhatók a művésznőtől!

 

Írta: Szaka Zsolt

Fotók: Kiss Kálmán

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .