Varga Géza: Magyar hieroglif írás – könyvbemutató az Iparosházban

Varga Géza: Magyar hieroglif írás – könyvbemutató az Iparosházban

 

2018. március 2-án, pénteken 17.30 órától a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület meghívására Varga Géza: Magyar hieroglif írás című könyvének bemutatóját tartották.

A megjelenteket Szaka Zsolt elnök köszöntötte, majd egy rendkívül érdekes vetített képes előadás következett. A hallgatóság megtudhatta, hogy a kiadvány témája nemcsak az írástudomány, de a nagyközönség előtt is alig-alig ismert. A Magyar hieroglif írás című kötet pedig az első olyan leíró munka, amely nyomtatásban is megjelent.

Varga Gézának több mint négy évtizedes kutatómunkája nyomán született meg ez a vaskos tanulmány, amely az emberi civilizáció alapkövének tekinthető magyar ősnyelv történetét tárja fel az érdeklődők előtt. Az írás jelkészlete mintegy 50 000 évvel ezelőtt alakulhatott ki és a különféle régészeti leletek mellett, például a népi motívumokban is jól nyomon követhető. Ezeket a jeleket korábban – helytelenül – díszítésnek vélte a tudomány és nem írásnak, mint ahogy erre a Szerző a különféle leletek révén oly érzékletesen rávilágított. A magyar hieroglif írás tehát a szójeleket használó székely rovásírás elődjének tekinthető, amit eleink fejlesztettek ki a kőkorban.

 

Varga Géza az írástörténeti tanulmányok sorozatban már számos kötetet jelentetett meg a magyar írásbeliség és az őstörténet témakörében.

Írta: Kiss Kálmán

Fotók: Szaka Zsolt, Kiss Kálmán

 

One thought on “Varga Géza: Magyar hieroglif írás – könyvbemutató az Iparosházban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .