Marcaliak is megnézték a Seuso-kincseket

Marcaliak is megnézték a Seuso-kincseket

 

2018. január 18-án délután Móring József Attila országgyűlési képviselő vezetésével 70 fős marcali csoport indult útnak autóbusszal, hogy a Seuso vándorkiállítást megtekintse Kaposváron. A somogyi megyeszékhelyen, a Rippl-Rónai Múzeum (Anker-ház) ad helyet annak a késő római korból (IV. századból) származó kincslelet együttesnek, amely a jelenlegi ismeretek szerint 14 db ezüstedényből és az elrejtésükhöz használt nagyméretű rézüstből áll. A kincs valószínűleg nem teljes, és a feltételezések szerint több kisebb asztali edény, evőeszköz, pohár is tartozhatott hozzá.

Az 1970-es évek közepén megtalált műkincseket kicsempészték az országból és egy angol befektetőcsoport vásárolta meg. A kincs tulajdonjogáért több ország is küzdött. A magyar állam álláspontja szerint az egykori Pannóniában rejtették el, amire a névadó tálra írt „Pelso” (a Balaton római neve) utal. Végül egy hosszú, de sikeres tárgyalássorozat következtében 2014-ben és 2017-ben a kormányzat visszaszerezte ezeket az ezüst tárgyakat. A kincslelet össztömege: 68,5 kg, ami a késő császárkorban 9,1 kg aranynak felelt meg. Ebből a mennyiségből 2040 db arany pénzérmét (soldius) verhettek, ami egy alacsonyabb rangú hivatalnok vagy egy lovas katona 226 évi jövedelme volt! (Összehasonlításképpen: abban az időben egyetlen soldius-ból 1 db katonaköpenyt, 350 liter búzát, 88 kg marhahúst vagy 109 liter bort lehetett vásárolni!) A gazdagon díszített ezüstedényeken a rómaiak görög műveltségében gyökerező képi ábrázolási hagyományai követhetők nyomon. A legfontosabb témák közül többnyire a vadászat, a lakoma és a görög mitológiai történetek láthatók ezeken az ábrákon. Ezen kívül a Seuso-tálon található egy Krisztus monogram is, ami alapján valószínűsíthető a keresztény kötődés is. A kiállítás minden szempontból lenyűgöző, egyszerűen magával ragadja a látogatót. Érdemes – lehetőség szerint – mindenkinek megnéznie.

A marcali küldöttséget ezután Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke fogadta és Huszti Gábor alelnökkel együtt látta vendégül a megyeházán. Biró Norbert a hallgatóságot köszöntötte a díszteremben. Majd bemutatta a város egyik kiemelkedő klasszicista műemlékének, az egykori vármegyeházának a történetét, amelyben jelenleg a Somogy Megyei Önkormányzat és Rippl-Rónai Múzeum egy része működik. Huszti Gábor, pedig büszkén említette meg a látogatóknak, hogy a XVIII. században Tapsonyban és 1735-1749 között Marcaliban is tartottak megyegyűléseket, melyet végül Kaposvárra helyezték át végérvényesen.

Az autóbusz költségeit Móring József Attila országgyűlési képviselő és Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke finanszírozta. A kirándulást, melyen bárki részt vehetett, a Fidesz Marcali Csoportja, valamint a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület szervezte. Köszönet érte!

 

Írta és fotók: Kiss Kálmán

One thought on “Marcaliak is megnézték a Seuso-kincseket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .