75 éve történt: A 2. magyar hadsereg doni katasztrófája – megemlékezés az Iparosházban

75 éve történt: A 2. magyar hadsereg doni katasztrófája – megemlékezés az Iparosházban

2018. január 12-én, pénteken 17 órától a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület székházában megemlékezést tartottak a doni katasztrófa 75. évfordulóján. Kiss Kálmán alelnök bevezetőjét követően Pintér József népi citerás korabeli katonanótákat játszott, miközben a vetítővásznon korabeli felvételeket láthattak a jelenlévők.

 

Ezután Juhász Sándor egy, az alkalomhoz illő verset mondott el, melyet Somogyvári Gyula első világháborús verséből aktualizáltak a második világháborúra. Majd pedig Forgó Ferenc ipartestületi tag tartott részletesen összeállított vetített képes előadást a Don folyónál lezajlott tragikus eseményekről. A hallgatóságnak elmondta, hogy a magyar hadsereg a méretéhez képest jóval nagyobb frontszakaszt védett és kevés tartalékokkal rendelkezett. A sztálingrádi csata miatt ráadásul több német alakulatot is elvezényeltek onnan, így a szovjet támadás 1943. január 12-én egy meggyengített haderő ellen irányult. Bár a magyar csapatok felszereltsége megfelelt a követelményeknek, mégis a legfőbb hiányosságok a tüzérségi eszközök és az elégtelen gépesítettségben keresendők. Forgó Ferenc előadásában részletesen bemutatta a hadsereg szervezeti felépítését, de kitért a fontosabb haditechnikai eszközökre és parancsnokok bemutatására is.

A rendezvényt Pintér József citerajátéka zárta, majd Szaka Zsolt elnök bejelentette a következő programokat a hallgatóságnak. Többek között elmondta, hogy Marcaliban, a tavaly első ízben sikeresen megszervezett emléktúrát 2018-ban is megtartják majd a doni hősök és áldozatok tiszteletére. Végül az udvari emlékműnél, a Himnusz eléneklése után koszorút helyeztek el Fábos-Landi Vivien és Sziva László ipartestületi tagok, a megjelentek pedig gyertyagyújtással és főhajtással adóztak az egykori hősök és áldozatok emléke előtt.

 

Írta: Kiss Kálmán

 

Fotók: Szaka Zsolt, Kiss Kálmán

 

 

One thought on “75 éve történt: A 2. magyar hadsereg doni katasztrófája – megemlékezés az Iparosházban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .