2024. március 15-ki megemlékezés az iparosháznál

2024. március 15-ki megemlékezés az iparosháznál

2024. március 15-én, pénteken 17 órától a Nemzeti Ünnep alkalmából, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetének emléknapján idén is megemlékezést tartottak a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület székházának udvarán.

A műsorban először Szaka Zsolt elnök mondott köszöntőt, majd a Himnusz elhangzása után az ünnep fontosságát hangsúlyozta. Ezt követően a rendezvény vezérszónoka, dr. Pozsonyi Márk, vezetőségi tag, polgármester-jelölt március 15-ke jelentőségéről beszélt. Felidézte gyermekkori emlékeit az egykori „három tavasz ünnepével” kapcsolatban, és elmondta, hogy március 21-ke és április 4-ke miért nem maradtak meg az ünnepek sorában. Történelmi ismertetőt is tartott arról, hogy március 15-két miként lehetett, illetve nem lehetett megünnepelni a Rákosi- és a Kádár-féle diktatúrák idején. Mint fogalmazott azért maradt meg, mert „az elért hatás és az emberiségre az emberekre gyakorolt érzelmi töltet, azaz a nemzeti érzés” az az erő, amivel jellemezhető az 1848-49-es forradalom és szabadságharc.

A felszólaló kiemelte, hogy 1989-től újra szabadon ünnepelhető március 15-ke, de a világpolitikai helyzet és a különféle eszmerendszerek terjedése miatt ki tudja meddig még? Kifejtette, hogy a „sokszínűség”, az „egyenlőség”, és a „befogadás” jegyében a szakmaiság, a tudás, a tapasztalat helyett a megkülönböztető jegyek (pl. a bőrszín, nemi identitás, stb.) alapján vesznek fel valakit egy munkahelyre. De ez az eszmerendszer nem áll meg iskolai és vállalati szinten, hanem a globalizáció, illetve az ilyen jellegű törekvések hálózzák be világot, és Európát, ennek az egyik eszköze a migránsbetelepítés, és a sokszínű társadalomra való törekvés. Ez az eszmerendszer, hasonlóan a kommunizmushoz komoly veszélyt jelent a nyugati civilizációra. Ugyanis a megosztott társadalmak nem tudnak kiállni az érdekeikért, annak tagjai nem tartanak össze, nem segítik és támogatják egymást.

Az ilyen társadalmak csak azoknak jók, akik uralkodni akarnak az embereken, a szétforgácsolt nemzeteken, azért, hogy pénzügyi és egyéb hatalmi igényeiket kielégítsék. A cél: népek, nemzetek helyett tömegek létrehozása.”

Márton Áron mondta azt, hogy „A tömeg nem azonos a néppel. A nép saját erejéből él és cselekszik, a tömeget kívülről mozgatják.”

Pozsonyi Márk végül kihangsúlyozta, hogy: „Mi marcaliak se hagyjuk megosztani magunkat, fogjunk össze, álljunk ki az érdekeinkért és segítsük egymást, merítsünk erőt Noszlopy Gáspár és a márciusi ifjak példájából.” Ezen kívül hozzátette még, hogy: „Marcaliban sajnos a szólás szabadságát elég sajátosan értelmezik, ugyanis nem fér bele bizonyos civil szervezetek meghívása a városi rendezvényekre.”

Végezetül a felszólaló így összegezte mondandóját: „1848. március 15. örök üzenete az, hogy a magyar népet, a magyar nemzetet nem lehet sokáig elnyomni.”

Mert: „Habár fölül a gálya, S alul a víznek árja, Azért a víz az úr!” – zárta gondolatait Pozsonyi Márk.

A megemlékezésen Tóth Eszter Ágnes egyetemi hallgató elszavalta Petőfi Sándor: Nemzeti dal című versét. Közreműködött Pintér József népi citerás és Bánfi-Antal Ádám tekerőlantos 1848-as katonanótákkal.

Végül Huszti Gábor, a Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke; valamint a civil szervezetek részéről: Szaka Zsolt ipartestületi elnök; dr. Pozsonyi Márk polgármester-jelölt; és Horváth Zsolt László, a KÉSZ helyi csoportjának titkára koszorút helyeztek el az emlékműnél és fejet hajtottak a forradalmárok és hősök emlékére. A jelenlévők pedig mécseseket gyújtottak.

Az ünnepség a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület, és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoportja közös szervezésében, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság, valamint Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

Írta: Kiss Kálmán

Fotók: Harangozó Barnabás, Pozsonyi Anna, Szaka Zsolt, Kiss Kálmán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .