Jelzésfestés 3. – Turistautak felújítása Marcali környékén

Jelzésfestés 3. – Turistautak felújítása Marcali környékén

A Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület a Magyar Természetjáró Szövetség támogatásával 20.7 km gyalogos turistaútvonal felújítását vállalta. Szakaszonként mutatjuk be a felújított útvonalakat. A harmadik.

A piros „sáv” jelzés a Kulturális Korzótól indul a „zöld sáv” jelzésből elágazva és a Zuhogónál ér véget (4,2 km – sajnos térképenként változó a valódi távolság).

Az útvonal mentén elidőzhetünk néhány évszázados tölgy árnyékában, a mocsaras részeken hallgathatjuk a békák kuruttyolását és megfigyelhetjük a csillogó víztükrök élővilágát.

A Kulturális Korzótól indulunk dél felé. A városközpontot a plébániatemplom által uralt Boldog II. János Pál pápa tér, illetve a Hősök tere felé, a várost a Kaposvári utcán keresztül hagyjuk el. Az utca végétől földúton haladunk tovább délre, átkelve a forgalmas 68-as elkerülő úton.

Kb. 1 km után, az úttól keletre egy hatalmas tölgyfa áll (5 felnőtt tudja körül ölelni). Az út végén balra fordulunk, majd kanyargós úton elérjük a vasutat. Az egyik kanyarulatot évszázados tölgyek övezik. Ritka látvány! Ez a természet kapuja! A vasút után folyamatosan kelet-délkelet felé haladva igazi érintetlen erdei tájon keresztül érkezünk meg a Zuhogóhoz, a marcaliak kedvelt kirándulóhelyéhez.

„…köszönet és dicséret a hely megálmodóinak, kialakítóinak. Több ilyen túraútvonal, kulturált pihenőhely kellene kishazánkban.” www.turabakancs.blogspot.hu

Csendes időben a víz morajlását, zúgását már nagyon messziről lehet hallani. Tűzrakó, padok, asztalok és ismertető táblák várják a nyugalomra vágyó városi embert.

Figyelem: Tűzgyújtási tilalom esetén a tűzgyújtás ezen a helyen is TILOS!

2021-ben a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület szervezésében és Huszti Gábor koordinálásával, önkéntesek összefogásával a 2011-ben kialakított pihenő helyet teljesen felújítottuk és új padokat, asztalokat helyeztünk el. Ma már (újból) a városkörnyék legnépszerűbb kirándulóhelye. Sajnos önkéntesek nélkül a fenntartása nem megoldható… Szerencsénk, hogy mindig van valaki, aki egy-egy szervezett program előtt „rendet tesz”. Köszönet érte!

A közeli fás legelőn látható a környék egyetlen kiépített forrása, a Virág-forrás. Betongyűrű védelmében bugyog fel a talajból a kristálytiszta forrásvíz. Az ezen a tájon rendszeresen legeltetett szürke marhák érdekes, de egyben veszélyes látnivalói a tájnak.

A túraútvonal mentén vadászati tevékenységet folytatnak. Szeptember 1-től szeptember 30-ig 9-15 óra között látogatható a terület. Egyéb időszakban napkelte után kettő órával használható az útvonal és napnyugta előtt kettő órával el kell hagyni!

A Zuhogó rövid története:

Egy 1793. évi összeírásban csárda, malom (feltehetően a Zuhogónál), molnárlakás és hajdúlakás szerepel.

A Sári-csatorna felső szakaszán két malom működött. A malmokat a Széchényiek hozták létre és üzemeltették. 1901-ben kelt a marcali vízimalom engedélye.

Fándli János gróf Széchényi Andor Páltól bérbe vette 8 éven át a Csobogónál (Zuhogó) lévő marcali vízimalmot. A malom mellett lakásuk, gazdasági épületük, veteményeskertjük volt. Gazdálkodtak. A lakóház és a malom a második világháború alatt felrobbant, nagy kárt szenvedett – újbóli üzemeltetésére már nem került sor.

A közeli Virág-forrás, a kidőlt évszázados, 8 méter törzskerületű feketenyár és a korábbi malom helyének a felkeresése napjainkban már felér egy kalandtúrával.

Sajnos (vagy érthető módon) mindegyik helyszínt olyan szinten visszavette a természet, hogy egy kis emberi beavatkozás szükséges a megközelíthetőségükhöz.

A Zuhogó mindenkié. Használjátok ki!

A szakasz felújításában kitartó munkájával közreműködött Incze Zoltán. Köszönjük a munkáját!

Útjelző vezető: Szaka Zsolt

Írta és fotók: Szaka Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .