Felelevenített hagyományok Somogyban – gyalogtúra a Zuhogóhoz

Felelevenített hagyományok Somogyban – gyalogtúra a Zuhogóhoz

A „Felelevenített hagyományok Somogyban” rendezvénysorozat második napján, 2023. június 17-én, szombaton gyalogtúrát szervezett a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület a Zuhogó kirándulóhelyhez.

Igazi kirándulóidő, ragyogó napsütés várt ránk a Hősök terén. A túrát Szaka Zsolt vezette.

A piros sáv turistaúton – néha a tócsákat kerülgetve – a kb. 10 kilométeres körtúra közben egy kicsit elidőztünk néhány évszázados tölgy árnyékában, a mocsaras részeken hallgattuk a békák kuruttyolását. Vadászlesekre másztunk fel, megfigyelhettük a kora nyári napfényben csillogó víztükrök élővilágát.

2021-ben a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület szervezésében és Huszti Gábor koordinálásával, önkéntesek összefogásával a 2011-ben kialakított pihenőhelyet teljesen felújítottuk és új padokat, asztalokat helyeztünk el. Ma már (újból) a városkörnyék legnépszerűbb kirándulóhelye. Sajnos önkéntesek nélkül a fenntartása nem megoldható… Szerencsénk, hogy mindig van valaki, aki egy-egy szervezett program előtt „rendet tesz”.

A helyszínen megismerhették a túrázók a Zuhogó rövid történetét.

A Sári-csatorna felső szakaszán két malom működött. A malmokat a Széchényiek hozták létre és üzemeltették. 1901-ben kelt a marcali vízimalom engedélye.

Fándli János gróf Széchényi Andor Páltól bérbe vette 8 éven át a Csobogónál (Zuhogó) lévő marcali vízimalmot. A malom mellett lakásuk, gazdasági épületük, veteményeskertjük volt. Gazdálkodtak. A lakóház és a malom a második világháború alatt felrobbant, nagy kárt szenvedett – újbóli üzemeltetésére már nem került sor.

A Virág-forrás, a kidőlt évszázados fekete-nyár és a korábbi malom helyének a felkeresése elmaradt. Sajnos (vagy érthető módon) mindegyik helyszínt olyan szinten visszavette a természet, hogy egy kis emberi beavatkozás szükséges a megközelíthetőségükhöz.

A Sári-csatorna rönkhídján átkelve a csatorna hangulatos és érintetlen partján sétáltunk vissza a gyótai földútig, majd azon vissza a város zajába. Utunk során számtalan ritka és védett élőlénnyel találkoztunk.

A Zuhogó mindenkié. Használjátok ki!

A programsorozat a „Veszprém Európa Kulturális Fővárosa”, a Veszprém-Balaton 2023 Mini Pályázatok támogatásával valósult meg.

Írta és fotók: MKH Ipartestület/Kiss Kálmán, Szaka Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .