Megemlékezés a nemzeti ünnep alkalmából

Megemlékezés a nemzeti ünnep alkalmából

2022. október 23-án, vasárnap 18 órától megemlékezést tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület székházánál.

A megjelenteket az udvari emlékműnél Szaka Zsolt, az egyesület elnöke köszöntötte, majd a Marcali Fény Gyermekei Katolikus Zenekar képviseletében, Jáki Zoltán hegedű-kíséretével a jelenlévők elénekelték a Himnuszt. Ezután Szaka Zsolt röviden beszélt a nemzeti ünnep jelentőségéről.

Felszólalása után Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke mondott beszédet, aki kihangsúlyozta, hogy emlékezni és emlékeztetni kell az embereket 1956 hőseire, és áldozataira. De kiemelte a kegyetlen megtorlásokat is.

Ezt követően Huszti Gábor közgyűlési alelnök; Szaka Zsolt ipartestületi elnök; Pomozi Istvánné, a Marcali Szépasszonyok és a Fiúk Hagyományőrző Egyesület (MASZÉP) elnöke; valamint Horváth Zsolt László, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoport titkára közösen koszorút helyezett el az emlékműnél, majd a résztvevőkkel együtt mécseseket gyújtottak, és néma főhajtással tisztelegtek.

A rendezvény ezután a székházban folytatódott tovább, ahol Huszti Gábor vetített képes előadást tartott a nemrég elhunyt szabadságharcos Wittner Mária (1937-2022) mozgalmas és eseménydús életéről, akit volt alkalma megismerni és Marcaliban is vendégül látnia egy előadás alkalmával.

A programban Elek Bálint és Farkas Boglárka Sára gimnáziumi tanulók egy-egy szép verssel, továbbá a Marcali Fény Gyermekei Katolikus Zenekar képviseletében Ságvári Róbert pedig egy hazafias dallal gitáron működött közre. Az ünnepi estet Huszti Gáborné Andrea konferálta.

A megemlékezést jelenlétükkel megtisztelték dr. Horváth László, Miszi Zsuzsanna és Molnár Ágnes Anna önkormányzati képviselők.

A rendezvényt a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület, valamint a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoportja közösen szervezte. Az ünnepség a Nemzeti Együttműködési Alap, a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

Írta és fotók: Kiss Kálmán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .