Marcali Oktoberfest. VI. Polgári Piknik

Marcali Oktoberfest. VI. Polgári Piknik

Az idei esztendőben – rendhagyó módon – 2022. október 1-én, szombaton szervezték meg a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület, valamint a Marcali Szépasszonyok és a Fiúk Hagyományőrző Egyesülete által a VI. Polgári Pikniket, amely az évszaknak megfelelően a hangzatos Marcali Oktoberfest elnevezést is kapta.

A rendezvénynek ezúttal – a korábbi alakuló-tér és a Kossuth Lajos utcai kamionparkoló helyett – ismét az ipartestület szépen parkosított székház-udvara adott otthont, ahol kényelmesen elfért az a nyolc főzőcsapat, akik különféle vadételek készítésével vállalták a gasztronómiai élmények biztosítását a megjelentek számára.

A jelenlegi, világot is érintő bizonytalan gazdaság-politikai helyzet miatt csak egy szerényebb, inkább családiasabb hangulatú programot állítottak össze a szervezők, minden korosztály számára, amely még így is igen változatosra sikerült. Amint a plakát is összefoglalóan hirdette: elfeledett mesterségek bemutatkozása, zenei kavalkád, gasztronómiai élmények, családi találkozók fémjelezték az ősz közepére szervezett pikniket.

A színpad és a sátrak összeállításában szorgos kezek működtek közre kora reggeltől, hogy minden jól sikerüljön. A gimnazista fiúk például az iskolai közösségi szolgálat keretein belül jöttek segíteni. A főzőcsapatok miután kényelmesen elhelyezkedtek, 10 órától már csak a főzésre koncentráltak, és ennek következtében szép lassan fő szerepet kaptak a bográcsok.

A megnyitón köszöntőt Szaka Zsolt, a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület elnöke mondott. Majd Poszáné Szabó Edit somogyszentpáli polgármester asszony, emlékplakettel tüntette ki és köszönte meg Huszti Gábornak, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnökének sokrétű tevékenységét, melyet Somogyszentpálért végzett az utóbbi években.

A zenei színpadon a már jól ismert helyi előadók, így: Niklai János operett-táncdalénekes, Budai Róbert szaxofonos, Baranyi Lia énekesnő léptek fel a már ismert slágerekkel. Rajtuk kívül üde színfolt volt az U.F.F. Dance Kamara Együttes vidám műsora, amelynek során még a nézők egy részét is bevonták derűs körtáncukba. A rendezvény sztárvendége a marcali Oxana Együttes volt, akik szintén jó hangulatot varázsoltak a program végére.

Közben a főzőversenyben szereplő csapatok – az idei esztendőben – helyben készített szarvas-ételekkel próbáltak a négytagú zsűri kegyeiben járni. Az Ipartestület főszakácsa – a korábbi évekhez hasonlóan – Forgó Ferenc tagtárs volt. A vörösboros-gombás szarvas pörkölt elkészítésében ezúttal jelen sorok írója – Kiss Kálmán alelnök – is segédkezett. Az étel olyan jól sikerült, hogy gyorsan elfogyott, miközben mindenki dicsérően nyilatkozott utólag az ízletes ebédről, mármint azok, akinek végül jutott a kóstolóból is.

Poszáné Szabó Edit somogyszentpáli polgármester asszony vezetésével a zsűri tagok: Kelemen Gáborné, Huszti Gábor alelnök és Szaka Zsolt elnök voltak, akiknek igen nehéz dolguk volt a végeredmény meghozatalában. A díjátadón a nyereményeket a főzőcsapatok képviselői vették át. Első helyen a Marcali Szépasszonyok és a Fiúk Hagyományőrző Egyesülete végzett finom szarvas-gulyással. Második a Horvátkúti Csapat lett babgulyással, harmadik helyen pedig a MKH. Ipartestület végzett vörösboros-gombás szarvas pörkölttel. Különdíjat a Gombai Csapat kapott a szarvas-babgulyásáért, illetve a Marcali Belső Körzet pedig a csülökpörköltjéért.

A rendezvény támogatója: Móring József Attila, kormánybiztos, országgyűlési képviselő, fővédnöke pedig: Huszti Gábor alelnök volt. A műsort Huszti Gáborné Andrea konferálta. A hangosításról Ságvári Róbert ipartestületi tag gondoskodott.

Az V. Polgári Piknik és Ezermester Találkozó, Helyi Termék és Termelői Fesztivál megrendezését a Nemzeti Együttműködési Alap, a Somogy Megyei Önkormányzat, valamint számos magánszemély és vállalkozó is támogatta. Köszönet mindenkinek a nagylelkű támogatásért!

Írta: Kiss Kálmán

Fotók: Bogdán László – HA3TBL, Kiss Kálmán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .