Örökségünk – Somogyország Kincse címet kapott a MKH Ipartestület székháza és a benne folyó kulturális tevékenység

Örökségünk – Somogyország Kincse címet kapott a MKH Ipartestület székháza és a benne folyó kulturális tevékenység

A Megyecímer adományozásának 524. évfordulóján, a Lengyeltótiban megszervezett Megyenapi Közgyűlésen, 2022. június 9-én a „Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület székháza és a benne folyó kulturális tevékenység” a megtisztelő „ÖRÖKSÉGÜNK-SOMOGYORSZÁG KINCSE” címet kapta a Somogy Megyei Közgyűléstől.

Az ünnepségen Zsombok Lajos lengyeltóti polgármester és Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselőjének ünnepet és a várost méltató, összefogást hangsúlyozó gondolatai hangzottak el. Ezt követően Biró Norbert ünnepi beszédében a címer- és pecséthasználati jog adományozását, az áprilisi országgyűlési választás hangsúlyozta, majd beszámolt a Terület- és településfejlesztési Operatív Program állásáról is.

A nap díszvendége, dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes Somogy megye múltját és kultúráját méltatta.

Az ünnepi beszédeket követően került sor az elismerő címek átadására. A Somogy Megyei Közgyűlés azon személyek és kollektívák elismerésére, akik kiemelkedő tevékenységükkel a megye fejlődését szolgálták, illetve munkájukkal kimagasló érdemeket szereztek, elismeréseket alapított. A Somogy Megyei Közgyűlés 2021 szeptemberi döntése értelmében a megye legmagasabb szintű elismerését, Pro Comitatu Somogy kitüntetést adományozott Prof. Dr. h.c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke, a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia alapítója számára. Somogy Polgáraiért Díjjal ismerte el Balatonszabadi Népdalkör Egyesület, Bánkuti Béláné bárdudvarnoki nyugalmazott gyógyszerész, a százéves Siófoki Bányász SE, dr. Gippert Róbert kaposvári állatorvos, dr. Fogas János, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház osztályvezető főorvosa, Katona István Jánosné, a barcsi LOGOSZ Egyesület elnöke, Koppány Zoltán Miklós, a Magyar Veterán Repülők Somogy Megyei Egyesületének elnöke, Németh Julianna, a Somogyiak Baráti Körének elnöke, Németh Nándor, junior világ- és Európa-bajnok, felnőtt világbajnoki bronzérmes, többszörös felnőtt magyar bajnok siófoki úszó, dr. Simonics Zsolt, a KMOK Marcali Telephely Sürgősségi Betegellátó Osztály osztályvezetője és Zana István, a Koppányvölgye Idősek Otthonának ügyvezető igazgatója tevékenységét. Somogy elismert értékeiről is közgyűlési határozat született. A döntés értelmében a megye vonzerejének növeléséhez, megyénk népszerűsítéséhez nagymértékben hozzájárult a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület székháza és a benne folyó kulturális tevékenység, a Szőkedencsi Polgárőr és Tűzoltó Egyesület valamint az őrtilosi, Nemzeti Emlékhellyé nyilvánított Zrínyi-újvár, ezért számukra az Örökségünk – Somogyország Kincse kitüntető címet adományozta a Somogy Megyei Közgyűlés.

Az ünnepi eseményt a Somogy Polgáraiért Díjjal, illetve Kaposvár Városért kitüntetéssel elismert Kaposvár Helyőrségi Fúvószenekar, dr. Kurucz Ádám Konrád, Latinovits-díjas versmondó, színész, és a Somogy Polgáraiért Díjas lengyeltóti Ördöngös Táncegyüttes, műsora színesítette.

Az Örökségünk – Somogyország Kincse díjat Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke adta át Szaka Zsolt ipartestületi elnöknek és Forgó Ferenc tagtársunknak.

Köszönjük szépen Biró Norbert elnök úrnak, Huszti Gábor és Dr. Szajcz Adrián alelnök uraknak a támogatását és a Közgyűlés tagjainak a megtisztelő bizalmat! Egy kincs akkor válik igazi értékké, ha még sokáig „ragyoghat”.

Köszönjük szépen minden tagtársunknak és segítőnknek a munkáját! Nélkülük ezt az elismerést nem tudtuk volna kiérdemelni!

Laudáció:

A Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület székháza és a benne folyó kulturális tevékenység érdemelte ki e címet.

1885-ben alakult meg a Marcali és Vidéke Általános Ipartestület, amely a két világháború között élte fénykorát, 1926-ban önerőből épült meg a Kossuth Lajos utcai székház, amely az Iparos Otthonnak is helyet adott. Az egylet 2001-ben szerveződött újjá. Az akkori alapító tagok elhatározták, hogy a tevékenységi kört kibővítik a hagyományőrzéssel, s az ipartestület megújult névvel kezdte el működését. 2002-ben önerőből, az iparosok önzetlen összefogásával elkészült a Trianon emlékmű az udvaron, és a nagyterem rendbehozatala után a székház különféle előadások, kiállítások, könyvbemutatók és társas összejövetelek helyszíne lett.

„Raktár a múltból” címmel állandó kiállítás várja az érdeklődőket. Az egyesület célja a történelmi és az iparos múlt, szellemiség, erkölcsiség, kultúra, a feledésre ítélt régi szakmák, mesterségek, eszközök, azaz a régi tudás megőrzése és átörökítése a következő nemzedékek számára. Ezeket a törekvéseket ösztönözte az ún.

„Kultúrműhely” elindításával az azóta elhunyt dr. Gál József ny. múzeumigazgató, helytörténész. Eddig 17 könyv jelent meg az egyesület közreműködésével, de jelenleg is dolgoznak újabb kötetek kiadásán. 2016-tól rendszeresen szerveznek gyalogtúrákat, és az egyesület magára vállalta a környék gyalogos turistaútjainak fenntartását, karbantartását is.

Forrás és fotók, valamint bővebb információ az ünnepi közgyűlésről:

http://www.som-onkorm.hu/hirek/iden-is-rendhagyo-idopontban-unnepelt-somogy-174.html?fbclid=IwAR3kOpY29us93VGGc96Lxf4WRHCG6sYe5TrfIJ8c7gaDWAU94iJxEoWR8fM

https://www.sonline.hu/…/06/lengyeltotiban-unnepelt-somogy

https://kapos.hu/hirek/olvasoink_kerdeztek/2022-06-09/iden_is_rendhagyo_idopontban_unnepelt_somogy.html?fbclid=IwAR1LhJ1IAEOlgrpB8w-8-5XbpgWsp2yITEtpU9s-eDscvDJd_C3wyxf8eSw

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .