Bizony mondom, hogy győz most a magyar… – Ünnep és jótékonysági előadás Marcaliban

Bizony mondom, hogy győz most a magyar… – Ünnep és jótékonysági előadás Marcaliban

2022. március 14-én, hétfőn 18 órától dr. Kurucz Ádám Konrád színész, Latinovits-díjas versmondó tartott jótékonysági előadást Petőfi Sándor életművéből összeállított verses-prózai monodrámát az X-ház nagytermében.

A Nemzeti Ünnepre való méltó ráhangolódásként szervezett műsort Horváth Hajnalka nyitotta meg. A rendezvény ezúttal kettős célzattal lett szervezve, ugyanis nemcsak a forradalom és szabadságharcra való emlékezést szolgálta, hanem egyben adománygyűjtést is tartottak az orosz-ukrán háborútól szenvedő kárpátaljai magyarok megsegítésére.

Ezután következett az a közel egy órás, tartalmas előadás, amely az ünnephez igazodva stílusosan a „Bizony mondom, hogy győz most a magyar…” címet kapta. A válogatás Magyarország egyik legismertebb költőjének a közismert és kevésbé ismert lélekemelő alkotásaiból volt összeállítva, miközben Petőfi életéről és kortársaival – például: Arany Jánossal – való levelezéséről is kaphatott rövid ízelítőt a hallgatóság. A magasztos előadáson résztvevők ezúttal sem csalódhattak, hiszen többek között felhangzott a Nemzeti dal is. A műsor végén ismét vastapssal jutalmazták Kurucz Ádám Konrád precíz, pontos, kiválóan összeállított, zenei betétekkel ügyesen átszőtt irodalmi estjét.

Az idei esztendőben lesz még folytatása az irodalmi előadás-sorozatnak. Hiszen Kurucz Ádám Konrád újabb ígéretet tett arra, hogy a továbbiakban is örömmel vállal fellépéseket Marcaliban, melyeknek a Római Katolikus Egyházközség továbbra is helyet tud biztosítani a közösségi házában.

A műsor végén Szaka Zsolt, a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület elnöke tájékoztatta a jelenlévőket a további programról. A jótékonysági előadáshoz kapcsolódva lett szervezve az a kis ünnepség, melyet a Gyümölcsoltó Boldogasszony plébániatemplom északi oldalfalán lévő 1848-as emléktáblánál tartottak meg. A résztvevők mécsesekkel vonultak át az X-háztól a Dózsa utcán át, a Hősök tere, illetve a Boldog II. János Pál pápa tér érintésével a marcali nemzetőrök emlékhelyéhez, ahol Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke mondott rövid ünnepi beszédet, felidézve az 1848. március 15-ki eseményeket. Ezután a szervezők nevében Huszti Gábor alelnök, Szaka Zsolt, ipartestületi elnök és Kiss Kálmán, a KÉSZ Marcali Csoportjának elnöke – jelen sorok írója – koszorúztak. Végül a jelenlévők elhelyezték a mécseseiket az emléktábla előtt.

A jótékonysági előadás teljes bevétele 136.000- Ft volt. Az összegyűjtött adományt a KÉSZ országos központjába, Budapestre fogják továbbítani, onnan pedig az ő közreműködésükkel a nehéz helyzetben lévő beregszászi KÉSZ Csoport megsegítésére juttatják el.

A rendezvény a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület, valamint a KÉSZ Marcali Csoport közös szervezésében valósult meg. Minden résztvevőnek köszönjük a nagylelkű adományokat!

Írta és fotók: Kiss Kálmán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .