Georg Spöttle: Magyarország 2022 után – előadás a Kulturális Korzóban

Georg Spöttle: Magyarország 2022 után – előadás a Kulturális Korzóban

2021. szeptember 23-án, csütörtökön 18 órától, a Kulturális Korzó mozi termében Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő tartott előadást „Magyarország 2022 után” címmel a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület meghívására.

A vendéget és a megjelenteket Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte. Majd Móring József Attila, országgyűlési képviselő bevezető gondolataiban a következő év választásainak kilátásairól beszélt.

Ezt követően a német születésű, de régóta Magyarországon élő Georg Spöttle vette át a szót, aki először eddigi életéről beszélt. Több mint egy évtizede biztonságpolitikai és nemzetbiztonsági szakértőként ismerik őt a nézők a Hír TV, MTV1, RTL Klub és az ATV csatornáiról, ezen kívül pedig a német N24 TV-nek is dolgozik. Ezt megelőzően ejtőernyősként 25 éven át volt a Bundeswehr tagja. Hét évig hivatásos katonaként, utána tartalékosi állományban teljesített szolgálatot. Majd a nyugat-berlini rendőrtiszti főiskolán végzett és az Országos Bűnügyi Hivatal felügyelője lett. Munkaköre a politikailag és vallásilag motivált bűncselekmények (terrorizmus) felderítése volt. Mivel négy nyelvet beszél, ezért gyakran dolgozott együtt más osztályokkal, például a tanúvédelmi vagy az államvédelmi kommandókkal. Munkája során a német hadsereg nyugalmazott hadnagyaként, illetve a terrorizmus-szakértőjeként, hosszú időt töltött el háborús övezetekben, így közvetlen tapasztalatai is vannak azokról a konfliktusokról, amelyek ma itt Európában a legfőbb vitatémákat adják, és amelyek a migrációt jócskán táplálják. A világ számos háborús övezetében és geopolitikailag izgalmas pontján járt már, így például: Irakban, Afganisztánban, Pakisztánban, Szíriában, Észak-Koreában és több afrikai, valamint ázsiai országban is, így elég jó rálátása van egy adott állam, illetve régió politikai és stratégiai helyzetére. Megközelítőleg 50 alkalommal volt terepen is, ahol, ha kellett, akkor heteket, sőt hónapokat is eltöltött veszélyes, illetve ellenséges környezetben. Leszerelése után, a médiákból ismerhették meg nevét a magyar tévénézők.

Georg Spöttle előadásában őszintén beszélt a hallgatóságnak a jövő évi választások tétjéről. Szakmai tudását és tapasztalatait kamatoztatva feltárta a mai ellenzéki pártok és a miniszterelnök jelöltek személyiségét, politikai, hatalmi törekvését, miközben történelmi hasonlóságokon keresztül világított rá a múlt és a jelen párhuzamaira. Az ellenzék vezető alakjai nap, mint nap börtönnel, perekkel, az alkotmány felfüggesztésével fenyegetőzve, illetve az ún. „fidesztelenítéssel” akarnak demokráciát építeni, amely törekvések Magyarország legsötétebb fejezeteit idézik. Mint elmondta, szándékaik sajnos semmiben sem különböznek például az 1919-es Lenin-fiúk, vagy Szamuely Tibor és Kun Béla módszereitől. Majd a párt eldönti ki a bűnös – idézte a rendszerváltás előtti, régi szlogeneket. Szóba kerültek a 2006-os események is, a politikai, illetve rendőri túlkapások. Állításait német példákkal és saját tapasztalatokkal támasztotta alá például a gumilövedékek, vagy a könnygáz használatáról, hatásairól.

Ezután a mai politikai történéseket idézve szóba került Karácsony Gergelynek, az ellenzék egyik jelöltjének, budapesti ámokfutása, hogy miként változott meg a főváros az ő működése idején. Az új politika részét a közlekedési rend felforgatása, a dugók, a hajléktalanok, a rendezetlen környezet, az ún. méhlegelők stb. jellemzik. De Jakab Péter show műsorai a parlamentben szintén egy ügyes taktika részei, hiszen olcsóbbak, mint az óriásplakátokra szánt költségek, ráadásul a közösségi médiákban is kitűnően használhatók. Szóba került még a baloldal koronavírus-járványhoz és a vakcinákhoz való hozzáállása, valamint az afganisztáni kaotikus helyzet, az amerikai csapatok kivonása után. Sajnos a zűrzavar miatt küszöbön áll egy újabb migrációs hullám, ami hazánkat szintén érinti, valamint ezáltal tovább nő egy újabb terrorveszély esélye is.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke is. Az előadás a Nemzeti Együttműködési Alap, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

Írta és fotók: Kiss Kálmán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .