Aradi vértanúk emléknapja az Iparosházban

Aradi vértanúk emléknapja az Iparosházban

2019. október 6-án, vasárnap 16 órakor a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoportja közös szervezésében emlékeztek meg az aradi vértanúkról.

A megjelenteket az Iparosház udvarán álló emlékműnél Szaka Zsolt, az Ipartestület elnöke köszöntötte. Majd a Himnusz eléneklése után Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke beszélt a kivégzettek példamutatásáról, helytállásáról, hazaszeretetéről, hitéről, amit még életük utolsó pillanatában is hangoztattak. Felhívta a figyelmet az emlékezés fontosságára, és példaként állította őket az utókor számára, hiszen az összefogás erejével képesek voltak olyanok is a hazáért és szabadságért küzdeni, akik jórészének az anyanyelve ráadásul nem is magyar volt.

Ezután az egyesület és a jelenlévők képviseletében Pomozi Istvánné és Sziva László koszorút helyeztek el az emlékműnél, majd a résztvevők mécseseket gyújtottak a hősök és áldozatok emlékére, s egyben lerótták kegyeletüket.

Ezt követően a székház nagytermében folytatódott a program, ahol Szaka Zsolt bevezetője után először Pintér József népi citerás játszott el közismert dallamokat, majd Huszti Gábor tartott vetített képes előadást „Erdélyi emlékek” címmel. Bemutatta fényképeken a Somogy Megyei Önkormányzat tavaszi erdélyi körutazásának főbb állomásait és beszélt az egyes helyszínek történeteiről, a Szent László legendákról, melyek még elevenen élnek az ott élők tudatában. A természeti és épített örökségek között azért a csíksomlyói pápalátogatás is fő hangsúlyt kapott, amely nagy hatást gyakorolt az alelnökre és a somogyi küldöttségre is.

A megemlékezést a témához kapcsolódó zenei összeállítás zárta, illetve ismertetésre kerültek a következő és szervezés alatt álló további programok is.

Írta és fotók: Kiss Kálmán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .