Az Ipartestület is képviseltette magát a Pályaorientációs Napon a Gimnáziumban

Az Ipartestület is képviseltette magát a Pályaorientációs Napon a Gimnáziumban

Az alábbiakban a Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium tudósítását adjuk közre a 2023. évi Pályaorientációs Napról:

„Tanulóink választhattak, hogy elutaznak a budapesti EDUCATIO Szakkiállításra, vagy az iskolában szervezett programokon vesznek részt.

Az iskolai rendezvényt Györgyné Ősz Marietta és Szaka Zsolt szervező tanár nyitotta meg.

A program első részben a meghívásunkat elfogadó partnerszervezeteink tevékenységét ismerhették meg résztvevők. Vendégeink PPT-előadások és kis videók segítségével igyekeztek felkelteni a tanulók érdeklődését – sikerrel.

Akik megtiszteltek bennünket a jelenlétükkel és bemutatkozásukkal (vagy elküldték az előadásuk anyagát):

– Nikla Községi Önkormányzat

– Marcali Rendőrkapitányság: Fábos Edit r. főhadnagy – nyomozótiszt

– Honismereti és Természetvédő Közhasznú Egyesület – Honi Mesztegnyő

– Marcali Művelődési és Szabadidő Központ: Zsirai Tibor

– Marcali Katasztrófavédelmi Kirendeltség: Tóth Róbert

– Kiwanis Női Klub Marcali: Gadányiné Lutor Mónika

– Berzsenyi Dániel Városi Könyvtár: Monostori Szilveszter

– Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület: Szaka Zsolt

A következő órában a Somogy Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) képviseletében Kurucz János pályaorientációs tanácsadó tartott tájékoztatót az érettségi utáni szakmatanulás lehetőségeiről.

A ZIEHL-ABEGG Kft. egy kisfilmben mutatta be a tevékenységeit, majd Kocsis Árpád központi szerszámműhely vezető és Pap András tanműhelyvezető ismertette a duális képzésben rejlő lehetőségeket és a vállaltnál jelenleg működő képzési formákat.

Ezt követően a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányságtól Lucza Cintia r. törzsőrmester, toborzó és a Készenléti Rendőrség (XII. Bevetési Osztály) részéről Peti Tibor r. főtörzsőrmester tartott egy videókkal alátámasztott bemutatót a rendvédelmi továbbtanulási lehetőségekről és a szakma érdekességeiről.

A Marcali Mentők Egyesülete képviseletében Mencseli Imre, az egyesület elnöke tartott rövid ismertetőt a náluk teljesíthető közösségi szolgálatos feladatokról.

Az utolsó órában az interaktív feladatok kaptak főszerepet. A Marcali Művelődési és Szabadidő Központ Társasbázis közösségének animátor játékmestere, Zsirai Tibor és Borsos Bence egy külön teremben foglalkozott a tanulókkal.

Ugyanekkor lehetőség volt a mentőautó és annak az eszközeinek a megismerésére Mencseli Imre és Obál András mentőtechnikusok és Dianovics Csaba mentőápoló közreműködésével. Megnézhették tanulóink a betegmegfigyelő monitor működését, az AB-CD táskát és tartalmát. Megfigyelhették és kipróbálhatták, gyakorolhatták az újra élesztést. Sokan megismerkedtek a paraméterezéssel; így a vércukorszint, a vérnyomás és véroxigénszint mérőeszközeinek a használatával és a mért értékek jelentőségével, határértékeivel.

A Rendőrség is érdekes eszközök bemutatásával és azok kipróbálásának a lehetőségével készült. Tanulóink átélhették az ittasság és drogos befolyásoltság alatt bekövetkező változásokat az „ittas szemüveg” és a „drogos szemüveg” kipróbálásával. Felvehették magukra akár a teljes védelmi felszerelést, így voltak akik testvédő páncélban és lövedékálló mellényben, a kezükben pajzzsal kipróbálhatták, mennyire befolyásolja az öltözék a mozgásunkat és mire érdemes figyelni az eszközök használata során.

Kurucz János a SKIK képviseletében kiscsoportos beszélgetések során válaszolt az érdeklődő tanulók kérdéseire – a tőle megszokott felkészültséggel.

A ZIEHL-ABEGG KFT képviseletében Lancz Luca személyzeti szakértő Pap Gábor segítségével egy rejtvény megfejtéséért cserébe apró ajándékokkal, emléktárgyakkal kedveskedett a tanulóknak, közben a kérdéseikre válaszolva.

A program részeként tervezett hivatalos zárás egyszerű okoknál fogva elmaradt. A meghirdetett időpontban még minden vendégünknél sorba álltak a tanulók és javában zajlott még a társasjáték is. Nem szerettük volna időkorlátok közé szorítani sem a partnereinket, sem a tanulókat.

Köszönjük szépen a meghívásunkat elfogadó szervezeteknek, hogy jelenlétükkel, előadásaikkal, az interaktív programjaikkal és az apró ajándékaikkal megtiszteltek bennünket és a tanulóinkat!

Szeretnénk még sok olyan programot szervezni, amelynek a végén a gyerekek nem az órájukat lesik, hanem kérik, hogy maradhassanak még.”

Forrás/fotók:

https://www.berzsenyimarcali.hu/876-palyaorientacios-nap-a-gimnaziumban

https://www.facebook.com/berzsenyimarcali

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .