Hősök Napján az Ipartestület az idén is koszorúzott

Hősök Napján az Ipartestület az idén is koszorúzott

2022. május 29-én, vasárnap, 9 órakor – a bizonytalan időjárás miatt – a Kulturális Korzóban tartották meg a Magyar Hősök Emlékünnepét.

A városi megemlékezésen, ahol a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület is képviseltette magát, beszédet mondott Huszár Géza ny. őrnagy, a Honvéd Nyugállományúak Klubjának elnöke. A hősök közül példaként külön kiemelte az első világháborús cs. és kir. 44. gyalogezred egyik marcali katonáját, Gelencsér Ferencet, aki 36 hónapig teljesített katonai szolgálatot a román és olasz hadszíntéren, közben meg is sebesült, valamint részt vett a piavei csatákban is. Bátyja elesett a fronton. A felszólaló megemlítette még, hogy a második világháborút követően új nevekkel bővült a hősi emlékmű névsora, sajnos sok civil áldozat is volt köztük. Hosszú ideig nem lehetett rájuk emlékezni, újból csak 1989 után. Szinte alig van olyan család, akik nem veszítettek el valakit a háborúkban. „Örök dicsőség a hősöknek!” – mondta Huszár Géza, s a Talpra magyar című versből idézve fejezte be gondolatát.

A rendezvényen közreműködött a Marcali Bajtársi Egyesület Dalárdája világháborús nótákkal. A megemlékezés végén a Honvédelmi Miniszter megbízásából Mészáros Károly őrnagy a Honvédelemért Kitüntető cím III. fokozatát adta át Semenyuk Zoltán ny. törzszászlósnak.

Az ünnepség után a résztvevők átvonultak a Hősök terén lévő első világháborús emlékműhöz, ahol a koszorúk elhelyezése után mécseseket gyújtottak hősök tiszteletére. A rendezvényen az önkormányzat, az intézmények, a honvédség, a Római Katolikus Egyházközség, valamint a pártok és civil szervezetek képviselői voltak jelen. A rendezvényt megtisztelte Móring József Attila országgyűlési képviselő és Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke is, akik szintén fejet hajtottak, illetve gyújtottak gyertyát a hősök és áldozatok emléke előtt. Az egyházközség részéről Gelencsér Róbert világi elnök és Király Jenő templomatya, a MKH Ipartestület képviseletében Szaka Zsolt elnök és Forgó Ferenc egyesületi tagtárs koszorúzott.

Írta és fotók: Kiss Kálmán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .