A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján szentmisével és gyertyagyújtással emlékeztek Marcaliban

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján szentmisével és gyertyagyújtással emlékeztek Marcaliban

2022. február 25-én, pénteken Marcaliban is megemlékeztek a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján.

17 órától a Gyümölcsoltó Boldogasszony plébániatemplomban Kiss Iván c. prépost, plébános engesztelő szentmisét celebrált a kommunizmus hőseiért és áldozataiért. Prédikációjában Szent II. János Pál pápa szerepét és küzdelmeit emelte ki, melyet a diktatórikus hatalommal kellett megvívnia. S emlékeztetett a Bibliából vett idézetre, amely a Szentatya egyik jelmondata volt: „Ne féljetek”.

Az istentisztelet végén Iván atya a hívekkel együtt egy tized rózsafüzért imádkozott az orosz-ukrán háború megszűnéséért és a békéért.

A misén közreműködött Balogh Bálint kántor orgonával, és Jáki Zoltán pedig hegedűvel.

Majd ezután a megjelentek kivonultak a templom elé, ahol a Boldog II. János Pál pápa szobornál és az 1956-os emlékműnél mécsesek elhelyezésével, főhajtással rótták le kegyeletüket az áldozatok emléke előtt.

A rendezvényen gyertyát gyújtott és jelen volt Móring József Attila országgyűlési képviselő; Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke; a Római Katolikus Egyházközség részéről pedig Kiss Iván c. prépost, plébános; Gelencsér Róbert, az egyházközség világi elnöke; Király Jenő templomatya; a civil szervezetek részéről: Szaka Zsolt, a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület elnöke; Pomozi Istvánné, a Marcali Szépasszonyok és Fiúk Hagyományőrző Egyesület; Kiss Kálmán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoportjának elnöke; továbbá a résztvevő közösségek tagjai, a hívek és a városlakók.

A megemlékezést a Római Katolikus Egyházközség, a KÉSZ Marcali Csoportja, valamint a MKH. Ipartestület közösen szervezte.

Írta: Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület

Fotók: Kiss Kálmán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .