Zuhogó Piknik. Gyalogtúra a megújult pihenőhelyhez

Zuhogó Piknik. Gyalogtúra a megújult pihenőhelyhez

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából gyalogtúrát szervezett a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület a teljesen újjáépített Zuhogó kirándulóhelyhez.

Igazi kirándulóidő, ragyogó napsütés várt ránk a Hősök terén.
A piros sáv turistaúton – néha a tócsákat kerülgetve – a kb. 9 kilométeres körtúra közben egy kicsit elidőztünk néhány évszázados tölgy árnyékában, a mocsaras részeken hallgattuk a békák kuruttyolását.

A túrát és szervezőit megtisztelte jelenlétével Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke a kedves feleségével. A Zuhogónál már szalonnasütésre alkalmas tűzzel vártak ránk a kirándulóhely felújítói, Huszti Gábor alelnök úr jóvoltából. Köszönet nekik, hogy a kissé elvadult tájat ismét kirándulóhellyé varázsolták! Marcali egyetlen kiépített kirándulóhelye!
A szervezett túrától függetlenül is többen kisétáltak, kikerekeztek a természetbe. A helyszínen megismerhették a túrázók a Zuhogó rövid történetét.


A Sári-csatorna felső szakaszán 2 malom működött. A malmokat a Széchényiek hozták létre és üzemeltették. 1901-ben kelt a marcali vízimalom engedélye.
Fándli János gróf Széchényi Andor Páltól bérbe vette 8 éven át a Csobogónál (Zuhogó) lévő marcali vízimalmot. A malom mellett lakásuk, gazdasági épületük, veteményeskertjük volt. Gazdálkodtak. A lakóház és a malom a II. világháború alatt felrobbant, nagy kárt szenvedett – újbóli üzemeltetésére már nem került sor.
Kis kitérőt tettünk a Virág-forráshoz. A forrás az erdő és a legelő határán bújik meg és egy patakot táplál.

A Marcali Szépasszonyok és a Fiúk Hagyományőrző Egyesület jóvoltából egy nagyon finom babgulyás elfogyasztása után folytattuk az utunkat.

A Sári-csatorna rönkhídján átkelve a nemrég betegen, de büszkén álló közeli hatalmas fekete nyárfát kerestük fel. Hét-nyolc felnőtt tudta körül ölelni. Egy méter magasságban a törzskerülete 8,5 méter volt. Fekve is tiszteletet parancsolók a méretei. Most már kezdi visszavenni a természet – új élet születik a régiből.
A Sári-csatorna hangulatos és érintetlen partján sétáltunk vissza a gyótai földútig, majd azon vissza a város zajába.

A Zuhogó mindenkié. Használjátok ki!

Írta: Szaka Zsolt

Fotók: Bakonyi Anett, Szaka Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .