Egy ikonikus kirándulóhely. Elfeledve? Vagy mégsem….

Egy ikonikus kirándulóhely. Elfeledve? Vagy mégsem….

Marcali központjából a 2011-ben kialakított „piros sáv” turistaúton a várost a forgalmas elkerülő utat elhagyva, igazi érintetlen erdei tájon keresztül érkezünk juthatunk el a Zuhogóhoz (a Sári-csatorna mesterséges vízesése), a marcaliak kedvelt kirándulóhelyéhez.

A Zuhogónál (régen Csobogó) volt a Széchenyi uradalom malma. A Sári-csatorna felső szakaszán egykor 2 malom is működött. 1901-ben kelt a marcali vízimalom engedélye. Fándli János gróf Széchényi Andor Páltól bérbe vette 8 éven át a Csobogónál lévő marcali vízimalmot. A malom mellett lakásuk, gazdasági épületük, veteményeskertjük volt. Gazdálkodtak. A lakóház és a malom a második világháború alatt felrobbant, nagy kárt szenvedett – újbóli üzemeltetésére már nem került sor. Csendes időben a víz morajlását, zúgását már nagyon messziről lehet hallani. Tűzrakó, padok, asztalok és ismertető táblák várták a nyugalomra vágyó városi embert. A tíz éve kialakított, páratlanul szép helyen fekvőpihenőhely állapota az évek alatt nagyon sokat romlott. A karbantartások és a rendszeres kaszálások is elmaradtak.

Hosszú és nem kevés utánajárást igénylő előkészítő munka után végre a helyszínen realizálódott az az az elképzelés, hogy „tegyük rendbe a Zuhogót”.

A korábbi két asztalt és a hozzájuk tartozó padokat felújítottuk. Ugyanígy az eredeti tűzrakó körül elhelyezett padokat is, továbbá megerősítést és gondos festést kaptak a kihelyezett táblák is („Erdők fohásza”, „Vizek fohásza”).

Három új asztalt helyeztünk ki a hozzá tartozó padokkal, és kialakítottunk még egy tűzrakó helyet.

A résztvevők és támogatóink:

– Sefag Zrt. – az ő területükön van a kialakított pihenőhely – biztosították a faanyagot

– Vékony Péter és kollégái – felfűrészelték, és minden faanyagot szakszerűen előkészítettek

– Támogatók: Móring József Attila, Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület, NEA (Nemzeti Együttműködési Alap), Marcali Szépasszonyok és a Fiúk Hagyományőrző Egyesület

– Huszti Gábor – az előkészített faanyagot összepántolta, megszervezte a munkafolyamatokat és az anyagok szállítását,

– A helyszíni munkákban segítettek: Szabó Tamás, Beck Tamás, Dr. Horváth László, Mohari Zsolt, Szabó István, Szaka Zsolt, Mándli István, Huszti Gábor, Pomozi István, Pomozi Istvánné, Simon Jenőné, Sóla Benjámin, Lőczi Csaba, Drávecz László, Balázs Attila és Balázs Attiláné, továbbá Kocsis József, Kiss Kálmán.

Nagyon szépen köszönjük a segítséget!

A Zuhogó mindenkié. Használják ki a kedves túrázók!

Írta: Szaka Zsolt

Fotók: Kiss Kálmán, Szaka Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .