4. Polgári Piknik és 3. Ezermester Találkozó Marcaliban

4. Polgári Piknik és 3. Ezermester Találkozó Marcaliban

2019. augusztus 31-én, szombaton a piac melletti egykori alakuló téren rendezték meg a 4. Polgári Pikniket és 3. Ezermester Találkozót a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület szervezésében, melyet kézműves kiállítás, valamint kirakodóvásár is színesített.

A program már reggel elkezdődött a sátrak felállításával, a terület berendezésével, birtokba vételével és a főzőcsapatok előkészületeivel, miközben sorra érkeztek az autószalonok legújabb bemutató modelljei, továbbá versenyautók és különbféle veterán gépkocsik, mezőgazdasági gépek. Az Ezermester Találkozó ötletét Szita Róbert, az egyesület tiszteletbeli elnöke álmodta és valósította meg, aki – a mai világban már alig megtalálható kézművesek helyett inkább – a jelenkorra jellemző különféle műszaki megoldásokat felvonultató idősebb és fiatal alkotókat kereste meg. Éppen ezért sok veterán járművet hoztak el a megyéből Marcaliba. A bemutatón szereplő számos gépjármű között szerepelt például egy házilag felújított 1938-as német gyártású DKW F8 Kabrió, a szintén szépen restaurált második világháborús amerikai Willys Jeep és utánfutója, valamint a magyar Csepel teherautó. Az ún. „retro-korszakot” a jó állapotban megőrzött Lada, Moszkvics, Wartburg, Trabant és Polski Fiat típusok idézték meg. A mezőgazdasági gépek között a „békebeli időkből” származó Glas Európa kombájn, Hella Diesel kistraktor, Tomo Vinkovics kistraktor és az 50 cm3-es Puch „Trajk” szerepelt. A versenyautókat a marcali Harcz Kálmán Lada WFB 1.7-e, a Rally Cross kategóriát egy VW Polo (Marcali) és Subaru (Győr) autó képviselte, valamint az Off Road-ot a „Lucifer Team” (Segesd) igen hatásosan jelenítette meg Pintér Attila és Pánovics Balázs jóvoltából.

A hivatalos megnyitó 13 órakor kezdődött Pintér József népi citerás zenei műsorával. Majd a megjelenteket elsőként Szaka Zsolt, a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület elnöke; majd Móring József Attila országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke; és Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke üdvözölte, illetve a piknik szervezőinek, közreműködőinek köszönte meg a rendezvényhez nyújtott segítségét. A zenés programot Bognárné Lázár Magdolna konferálta a délután és az este folyamán.

A nagy rendezvénysátorban berendezett színpadon elsőként a marcali Niklai János táncdalénekes szerepelt. Őt követte a Tesók koncertje, majd Budai Róbert szaxofonos, Baranyi Lia énekesnő, Matyi és a Hegedűs, valamint a Marcali 3 Tenor fokozta a hangulatot. A további műsorban a Vándor és a Kalandorock helybeli együttes szórakoztatta a közönséget. Az est sztárvendége Szandi volt, aki nagy tömegeket vonzott és egy fergeteges koncert keretében zárta a változatos zenei programot kínáló pikniket.

Az idén összesen 17 marcali és vidéki csapat – köztük Böhönye, Buzsák, Gige, Horvátkút, Kéthely, Somogysámson, Szenyér, Gadány – jelentkezett a sütő- és főzőversenyre, melynek tagjai szintén már jó időben nekiláttak az előkészítő munkának, hogy a bográcsokban és üstökben elkészítsék a zsűrizésre szánt ételeiket, illetve megvendégeljék a piknikre látogató ismerőseiket, barátaikat is.

Az idén is a nagyon sok látogatót vonzó 4. Polgári Piknik és 3. Ezermester Találkozó újból a várakozásoknak megfelelően alakult. A főzőverseny díjait Biró Norbert, Somogy Megyei Közgyűlés elnöke adta át. Az első helyezett a „Pirsli és Barátai” csoport lett, második a Marcali Szépasszonyok, harmadik a „Vidám Lovagok” csapata. A Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület színeiben az idén is Forgó Ferenc és Pozsgai Károly indult a főzőversenyen, akik ízletes vörös-boros marhapörköltet készítettek főtt burgonya és házi káposztasaláta kíséretében.

A késő estéig tartó rendezvényen a gyermekekről sem feledkeztek meg a szervezők, így nekik a veterán járművek megcsodálása mellett lehetőség volt az ugráló vár, különféle ügyességi játékok (játszóház) kipróbálására, valamint csillámtetoválásra is. A helyi termelői értékek (gasztronómia) mellett azért a kürtőskalács, vattacukor, az édességek is szépen fogytak, miközben a különböző finom ételeket is meg lehetett kóstolni. A legnagyobb érdeklődésre mégis talán az ingyenes városnéző kisvonat (Dottó) tartott számot, ami késő estig járta körbe a város nevezetesebb látnivalóit a gyermekes családok és az idősebb emberek nagy örömére.

Az idei pikniken a Somogy Megyei Kormányhivatal Marcali Járási Hivatala egészségmegőrző sátorral, a MH. Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 4. Toborzó és Érdekvédelmi Központja Kaposvárról pedig egy toborzóponttal képviseltette magát.

A rendezvényt támogatta a Széchenyi Programiroda Kft. – Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, valamint a Nemzeti Együttműködési Alap, a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Írta: Kiss Kálmán

Fotók: Bogdán László, Kiss Kálmán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .