Hősök Napja 2019. Marcali

Hősök Napja 2019. Marcali

Május 26-án, vasárnap a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület tagjai is megemlékeztek a háborúkban elesett hősökről és áldozatokról a Marcali Hősök terén.

Az elesett magyar hősök emlékezetét először az első világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe. Abban az időben állt fel a Hősök Emlékét Megörökítő Országos Bizottság, melynek feladata a teleülések emlékmű-állítási programjának lebonyolítása volt. Az egyik legismertebb alkotás az összes elesett első világháborús katonára emlékeztető hősök emlékköve, melyet 1929-ben avattak fel a budapesti Hősök terén a Millenniumi emlékmű előtt. A Hősök emlékünnepét az 1924. évi XIV. törvénycikk rögzítette, mely kimondta, hogy „minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját (…) a magyar nemzet mindenkor a hősi halottak emlékének szenteli”. Ennek ellenére az ünnepet 1945-től, a kommunista időszakban nem tartották meg. A rendszerváltás után újra lehetett ünnepelni az elesett magyar katonákat, majd a 2001-ben elfogadott LXIII. törvény a korábbi ünnep körét hivatalosan is kibővítette mindenkire, „akik a vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért.” (Forrás: Wikipédia)

Az ünnepi beszédet Héger György nyugállományú őrnagy, a Honvéd Nyugállományúak Klubjának elnöke mondta el.

A Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület nevében Szaka Zsolt elnök és Forgó Ferenc egyesületi tag koszorúzott.

Az ünnepségen közreműködött a Honvéd Hagyományőrzők Egyesületének Zala Megyei Szervezete, a Marcali Bajtársi Dalárda, és a Balaton M&K Fúvószenekar.

Írta: Szaka Zsolt

Fotók: Kiss Kálmán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .