Marcali Március idusán az Ipartestületnél

Marcali Március idusán az Ipartestületnél

2019. március 15-én, 14 órától a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület székházában ünnepi megemlékezést tartottunk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 171. évfordulóján.

A megjelenteket Szaka Zsolt elnök köszöntötte és ismertette a nap programjait. Rendezvényünket megtisztelte aktív jelenlétével és közreműködésével Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke.

Ünnepi beszédében kitért Kossuth Lajos, Jókai Mór, Vasvári Pál és Petőfi Sándor szerepére. Marcali vonatkozásában Noszlopy Gáspár hősiességét méltatta. A 48-as forradalmárok és szabadságharcosok a nemzet egységére és függetlenségére törekedtek. Elődeink már akkor is tudták, csak akkor maradhatunk meg magyarnak, ha összefogunk. Akkor olyan összefogás valósult meg, amely a nem magyar családból származó önmagukat magyarnak tartó szabadságharcosok nélkül kudarcot hozott volna. Gondoljunk csak az aradi vértanúkra!

A szabadságharc akkor elbukott, de a forradalmárok példát mutattak az utánuk következő nemzedékeknek és napjaink magyarjainak is.

Most is hasonló összefogásra, elszántságra, hitre és bizalomra van szükségünk. Fennmaradásunk feltétele a keresztény hagyományaink megvédése és önrendelkezési jogunk megtartása.

Nálunk van szabadság és béke – csak az egyetértés hiányzik.

A Himnusz eléneklése után az egyesület képviseletében Fábos-Landi Vivien és Sziva László helyeztek el koszorút az udvaron álló emlékműnél.

A megjelentek már izgalommal várták a „Marcali március idusán” fotópályázat eredményhirdetését.
Szaka Zsolt elmondta, hogy a zsűrinek nehéz dolga volt a sok sokrétű alkotások válogatása során. A képek Marcaliról szólnak, és kötődnek a tavaszhoz, vagy konkrétan a Nemzeti Ünnepünkhöz.
Összességében elmondható, hogy több tehetséges amatőr fényképész is található a versenyzők között, akik a jövő ígéretes művészei lehetnek.

Végül a várva várt eredményhirdetés következett, amikor is a díjakat Huszti Gábor, Szaka Zsolt és Fábos-Landi Vivien adták át a nyerteseknek és a különdíjasoknak.

A képeket az Ipartestület székházában állították ki, melyek májusig – előzetes egyeztetés után, illetőleg az addig tervezett rendezvények alkalmával – még megtekinthetők lesznek.

Az „Marcali március idusán” című fotópályázat végeredménye:

Gyermek:

1. Szarka Liliána (Mikszáth, 6. o.)
2. Szaka Hunor (Noszlopy, 3. o.)
3. Kovács Viktor Luigino (Mikszáth, 1. o.)

Különdíj: Bojtor Nóra Lili (Mikszáth, 6. o.)

Felnőtt:

1. Vass Péter
2. Péntek Zsolt
3. Csenteiné Balogh Katalin

Különdíj:Vass Andrea

Résztvevő iskolák:

Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola

Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Mikszáth Kálmán Utcai Általános Iskolája

Írta: Szaka Zsolt

Fotók: Kiss Kálmán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .