Megemlékezés az első világháború befejezésének 100. évfordulóján Marcaliban

Megemlékezés az első világháború befejezésének 100. évfordulóján Marcaliban

2018. november 11-én, vasárnap 9 órakor a Gyümölcsoltó Boldogasszony Plébániatemplomban szentmisével kezdődött a megemlékezés az első világháború befejezésének 100. évfordulóján. Kiss Iván c. prépost, esperes-plébános felidézte családi emlékeit a Nagy Háborúról, valamint emlékeztetett a marcali hősi halott katonákra is. Beszédében a béke megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az áldozatokért bemutatott szentmise után, a program 10 óra 10 perctől egy előadással folytatódott az egyházközség közösségi házában (X-ház). A megjelenteket először Kiss Kálmán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoport titkára köszöntötte. Majd Forgó Ferenc a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület hadtörténeti kutatója, és egyben állandó előadója tartott vetített-képes bemutatót „Megemlékezés az első világháború 100. évfordulóján” címmel. Forgó Ferenc felelevenítette a világháborút megelőző hatalmi vetélkedéseket, kisebb-nagyobb összecsapásokat, a gyarmatosító törekvéseket, valamint a Nagy Háború kirobbanásához vezető utat. Röviden összefoglalta a hadba lépés körülményeit, a korabeli haditerveket és a jelentősebb hadmozdulatokat. A nyugati fronton a kezdeti német sikereket követően súlyos anyagcsatává fajuló állóháború alakult ki, miközben katonák százezrei estek el értelmetlenül. Szerbia legyőzése nehézkesen ment az Osztrák-Magyar-Monarchiának a déli fronton, míg keleten váltakozó sikerekkel folyó küzdelmek zajlottak. Az olasz hadüzenetet követően újabb front nyílt. Doberdó és Isonzó neve pedig a nagy veszteségek és a nehéz terep miatt ivódott bele generációk tudatába. Bár a cári Oroszországot még 1917-ben sikerült békére kényszerítenie a Központi Hatalmaknak, ám az Amerikai Egyesült Államok gazdasági hatalmának bevonásával a vereség elkerülhetetlen volt 1918 végén. Az előadó ezen kívül nem rejtette véka alá a véleményét az első világháború máig ható következményeiről és a jelen világunkat érintő események összefüggéseiről sem.

A program ezután 11 órakor a Hősök terén álló első világháborús emlékműnél folytatódott, ahol a Marcali Bajtársi Egyesület Dalárdája katonanótákat adott elő. Majd 11 óra 11 perckor – éppen a német fegyverszünet aláírásának időpontjában – helyezték el a mécseseket, koszorúkat az elesett, Európa szerte jeltelen sírokban nyugvó magyar és más nemzetek katonái emlékére. A megemlékezők között volt dr. Sütő László polgármester, Kiss Iván c. prépost, esperes-plébános, Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, valamint az intézmények vezetői, a honvédség és civil szervezetek képviselői is. A Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület képviseletében Szaka Zsolt elnök és Forgó Ferenc tisztelgett a hősök és áldozatok emléke előtt. Az emlékműnél pedig az egykori doberdói hadszínteret is nemrég megjárt babérkoszorút helyeztek el.

A Marcali rendezvényt, a Krajcáros Alapítvány Nemzetközi Gyertyagyújtási akciójához csatlakozva: a Honvéd Nyugállományúak Klubja, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Marcali Csoportja, a Marcali Bajtársi Egyesület, a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület, a Marcali Római Katolikus Egyházközség, valamint Marcali Város Önkormányzata szervezte.

 

 

Írta: Kiss Kálmán

Fotók: Szaka Zsolt, Kiss Kálmán

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .