„Tanár Úrnak tisztelettel…” Dr. Gál József emléknap

„Tanár Úrnak tisztelettel…” Dr. Gál József emléknap

2018. október 3-án, szerdán emléknapot tartottak Dr. Gál József (1935-2013) ny. múzeumigazgató, helytörténetész, tanár, Marcali város díszpolgára halálának ötödik évfordulója alkalmából.

13 órától a Kulturális Korzó mozi termében „Tanár Úrnak tisztelettel… Dr. Gál József emlékére: Visszatekintések és tanulmányok” címmel könyvbemutatót tartottak. A megjelenteket dr. Sütő László polgármester köszöntötte. Elsőként Vidák Tünde, a Marcali Múzeum igazgatója ismertette dr. Gál József szakmai életútját. Majd H. Rádics Márta, a Múzeum Alapítvány elnöke beszélt az eddigi tevékenységükről. Ezután Kiss Kálmán, történész, a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület alelnöke „A Tanár Úr és az Ipartestület” címmel idézte fel a város egyik legrégebbi egyesületének történetét, valamint dr. Gál József szerepét a könyvkiadás tekintetében. Majd Gál András, a Baranya Honismereti Egyesület elnöke „Nagyapám, dr. Gál József” címmel beszélt a családi emlékekről. Végül pedig dr. Majdán János történész, egyetemi docens méltatta a nagy terjedelmű könyvet, illetőleg ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

A rendezvény nagyszámú résztvevői között jelen volt: Móring József Attila országgyűlési képviselő, aki dr. Gál József tanár úr tanítványaként írt visszaemlékezést az emlékkötetben, valamint Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke.

 

14 óra 30-kor emlékkiállítás nyílt a múzeumban, melyet G. Jáger Márta főlevéltáros, a Somogy Megyei Honismereti Egyesület elnöke nyitott meg. A tárlatot dr. Gál József hagyatékából állították össze és mutatta be a néhai helytörténész életútját képekben. A műsorban Garas Szimonetta és Péterffy Zoltán, a Marcali Hidas Frigyes Zeneiskola növendékei működtek közre.

15.30 órától már Gál tanár úr Park utca 4. sz. alatti egykori lakóházánál avattak emléktáblát a Múzeum Alapítvány, a Marcali Múzeum, a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület, valamint Marcali Város Önkormányzata jóvoltából. Az ünnepségen Huszár Mihály történész mondott beszédet. Az emléktáblát Kis-Dörnyei László alpolgármester és Vidák Tünde igazgató leplezték le. A család, valamint az ünnepség szervezői mellett koszorút helyezett még el az Ipartestület részéről Kiss Kálmán alelnök és Forgó Ferenc egyesületi tag.

Az ünnepség zárásaként 16 órától a Marcali Központi Temetőben, a Kálváriánál, dr. Gál József sírjánál mondott emlékbeszédet H. Rádics Márta, a Múzeum Alapítvány elnöke. Végül koszorúzással és gyertyagyújtással rótták le tiszteletüket a jelenlévők. (Az Ipartestület képviseletében ismét Forgó Ferenc és Kiss Kálmán helyezték el a megemlékezés koszorúját.)

 

Írta: Kiss Kálmán

Fotók: Fábos-Landi Vivien, Ódor Barbara, Kiss Kálmán

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .