Szent István napja az Iparosházban

Szent István napja az Iparosházban

2018. augusztus 20-án Szent István király ünnepén, hétfőn 18 órakor a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület székházánál is megemlékezést tartottak az államalapítás alkalmából.

A himnusz eléneklése után a megjelenteket Szaka Zsolt elnök köszöntötte, aki bevezetőjében Szent István király nagyságát méltatta. Ezután Sajó Sándor: Magyarnak lenni című versét Juhász Sándor szavalta el. Majd Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel. Beszédében kiemelte, hogy: „A mai ünnep, augusztus 20-a államalapítónk mellett rólunk, magyarokról szól és mindarról, ami összeköt minket. Szent István királyra nem csak azért kell emlékezni, mert a dicső múlt egy része, hanem azért is, mert ő teremtette meg a jövő lehetőségét mindnyájunknak azzal, hogy ezer esztendővel ezelőtt keresztény és független magyar államot teremtett.”

A továbbiakban pedig az államalapító uralkodó jelentőségéről és keresztény örökségének megőrzését hangsúlyozta a következő szavakkal: „Meggyőződésem, hogy az államalapításért és nemzetünk fennmaradásáért a leghatékonyabban úgy tudunk hálát adni, hogy összefogással és szorgalommal megóvjuk és továbbépítjük mindazt, amit elődeink ránk hagytak. Ehhez a nem kis feladathoz merítsünk erőt a mai ünneplésből, hálaadásból, hogy még sok-sok ezer évig tudjunk magyarul, anyanyelvünkön gondolkodni, beszélni, írni, örömet és fájdalmat kifejezni.”

Ezt követően – az ipartestület képviseletében – Incze Gabriella és Sziva László tagok, valamint a helyi Fidesz-szervezet részéről Huszti Gábor elnök és Vékony Péter helyeztek el koszorút az emlékműnél.

Végül a Szózat elhangzása után, az egyesület székházában Fábos-Landi Vivien gyűjteményéből nyílt kiállítás régi gadányi fényképekből. A rendezvényt élénk érdeklődés kísérte.

 

 

Írta és fotók: Kiss Kálmán

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .